User Tag List

Results 1 to 18 of 18

Thread: Fuel economy

  1. #1

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    South Australia
    Posts
    555
    Thanked
    24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Fuel economy

    Hey guys, yet another question... I've been getting fairly average fuel economy lately; around 550kms to a tank of 98. (Car is an n15 series two sedan with a GA16 engine) However I have only gotten around 290kms to roughly a full tank this time. I don't thrash the car, the o2 sensor is new, fuel filter and air filter aren't very old, around three months, and the engine oil and filter were changed this weekend just gone. Is there anything I'm missing that could contribute to better fuel economy? The car has done a little over 170,000kms. Any insight would be helpful, cheers!

  2. #2
    Need Input Cozzm0's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Sydney Australia
    Posts
    555
    Thanked
    156
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pull spark plugs and inspect. Leaking injector maybe.

  3. #3

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    South Australia
    Posts
    555
    Thanked
    24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I'll check the spark plugs when I get a chance and see if they're all good. Is there a way to tell an injector is leaking? Or look for a wet patch around the injector? Thanks for the reply by the way

  4. #4
    Need Input Cozzm0's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Sydney Australia
    Posts
    555
    Thanked
    156
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Assuming you don't have a fuel leak or a faulty gauge, then usually by pulling the spark plug you'll see one cylinder that has a very black plug, or is different to the rest. That's usually the one with a problem. At least its a start.

    Injectors don't often leak from the body (but they can), they leak from the cap where the fuel squirts out and can drip and waste a lot of fuel. This way you don't physically see the leak.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Buy second hand injectors or take them to peps to get flow tested


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6
    Ruddigger's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    And the price for best user name goes to this guy ^^^^^^^


    Whats going on here? Facebook link?

  7. #7

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    South Australia
    Posts
    555
    Thanked
    24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I changed the spark plugs yesterday, they had all burnt 'cleanly' so to speak, however plugs for cylinder one and two had some rust (I guess it was) around the base of the ceramic part of the plug? I'm not sure if that may have affected the idle, but will see how we go

  8. #8
    Need Input Cozzm0's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Sydney Australia
    Posts
    555
    Thanked
    156
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    The rust on the ceramic won't be the problem. If they're burning all the same the problem lies elsewhere.

  9. #9

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Maybe try a fuel pressure gauge and check to see if it drops. But if you had a leaky injector sometimes you'll notice a issue trying to start it


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. #10

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Curious to know how everything's going


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  11. #11

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    South Australia
    Posts
    555
    Thanked
    24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sorry for the late reply guys. So I ended up getting near on 600kms to 38 litres on the first tank of fuel after doing the plugs; pretty happy with that! My idle is still a bit rough though (another issue). Might just have to deal with that one.

  12. #12

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Maybe pull out your air flow sensor and give it a clean, possibly Iacv valve is also dirty.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  13. #13

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    South Australia
    Posts
    555
    Thanked
    24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I need to clean the iac valve properly, I tried to split it in half but one of the screws that holds it together was starting to strip so I left it for the time being. No doubt that will probably be the culprit haha

  14. #14

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Agh. That sucks mine started to just make sure you get the right screwdriver and push a little harder


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  15. #15
    papa_smurf's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Southwest Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by SLO015 View Post
    I tried to split it in half but one of the screws that holds it together was starting to strip...
    What do you mean?

    Did this happen while you were trying to remove the screw/bolt?

    Did you have the screw/bolt out and was trying to put it back in and this occured?

    Did you round the head of the screw/bolt?

    Very confusing description of what you where doing and what happened.
    Gaz
    Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever.

  16. #16

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Melbourne
    Posts
    555
    Thanked
    16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    When he says "starting to strip" I'm assuming it's a philips head and that the bit was rounding out the philips head part?

  17. #17

    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    555
    Thanked
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I'd assume it was too tight he was trying to get it if and Nek minut stripped. Time to take her all off haha


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  18. #18

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    South Australia
    Posts
    555
    Thanked
    24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Late reply again, sorry guys. You are correct, it was a philips head and as I was trying to undo it it was starting to strip. I'll have to find a more suitable philips head that won't strip it as I got a price for a new iac valve from Nissan; 300 something dollars at trade price haha. I'll be cleaning it that's for sure! As for fuel economy, it's still been very efficient since the spark plug change.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •